duminică, 7 februarie 2010

V de la Vendetta

Remember, remember the 5th of November... Cine nu a vazut filmul si este un admirator al genului: film care te pune pe ganduri, film pe care trebuie sa-l citesti printre randuri, film "film"(asta trebuie explicat cumva, in sensul ca pentru mine devine cu adevarat "film" doar ceva care cuprinde si entertainment, si arta, si un subiect de urmarit, si, si, si) trebuie sa-l vada. E ca si cum am rata Matrix, noi cinefilii, hm, vedeti ce modesta sunt, nu? Nu ca ne-ar place sau nu(desi intamplator, primul Matrix chiar imi place si e facut de aceasi Wachowski Brothers-Lana si Andy, deci fata(update, am citit mai in detaliu ca de fapt Lana s-a nascut Laurence sau Larry si a trecut printr-o schimbare de sex din cate inteleg) si baiat, nu cum credeam eu initial doi tipi, hehe, de parca numai barbatii au imaginatia asta debordanta si postindustriala) dar trebuie vazut, ca trebuie discutat si asa pe dinafara nu merge. Urmaresc mereu la filmele care imi plac si discutiile adiacente, pe board-ul imdb, bineinteles. Ei bine la V from Vendetta pe board, gasim numai chestii "grele", discutii socio-politice gen:
  • Anti-Dumnezeu sau anti-religie?
  • Acest film seamana mult cu ce vrea Obama sa faca din Statele Unite?
  • Este acest film de orientare marxista?

Si asa mai departe...

Ieri l-am vazut a doua oara, pentru ca filmele care-mi plac seamana cu un joc, la care mereu descopar noi fatete, la ele descopar simboluri, imi place sa incerc sa vad mai departe, uneori in detaliu.

Cum filmul contine toate ingredientele greu de digerat la ora actuala: incepand cu boli necunoscute urmate de vaccinuri la fel de distrugatoare ca si bolile in sine, urmate fiind de ura impotriva musulmanilor sau ma rog a celor de alte religii pana la spaima teroristilor care pot fi gasiti la orice colt de strada, este in esenta un spectru al societatii inspaimantate in care traim.

Al societatii plina de frici, ori frica e primul dusman al omului, il subjuga, il sufoca, il paraziteaza. Mi-a placut "refugiul lui V" e plin de lucrurile frumoase care nu se "demodeaza" niciodata, un film vechi, carti bune, muzica clasica, pictori celebri. De-aia pentru mine conectarea la "divertismentul de zi cu zi" e vax albina sa zic asa. De fapt sa fiu sincera folosim televizorul pentru doar 2 lucruri: dimineata stirile-10 minute, si seara (nu in toate serile) un film pe dvd...si cateodata ziua un desen animat(frecventa e de 2-3 pe saptamana) si atat.

Internetul la fel...cu masura...si mai degraba pentru explorare, informare, placere.De unde deduc eu si "neinteresul" Freyei de a vedea nu stiu ce si nu stiu cum. Pe computer o las si ma joc chiar si eu :)) diverse joculete cu "imbracatul unei balerine", "barbie patinand" si hello kitty.

Cred ca de aceea "viziunea asta apocaliptica" in care oamenii devin de fapt un fel de usb-stick-uri ceva mai mari conectate la serverul numit "viata" nu va deveni realitate. Generatia tanara serveste si ea tot cu masura ;) internet si jocuri si tv, pana la urma distractia ramane tot intre ei jucandu-se cu papusile si casutele de jucarie-sau cu masinute, dar eu am doar fete;), schimband idei, mergand cu bicicleta, batand mingea la perete(ii ador pe cei 3 pustani, vecinii mei)...exista si dependenti cu siguranta, dar aia nu sunt regula, aia sunt exceptia.

O saptamana draguta si "deconectata"(mai mult reala) va doresc.

;)

2 comentarii:

  1. Desi sunt o cinefila:)), am vazut filmul asta abia acum o luna, tocmai cand incepea nebunia cu vaccinurile de gripa noua si cumva am avut puternica senzatie ca filmul e mult mai putin sf decat se declara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluca si chiar asa este, de fapt "se lasa impresia" de sf, dar se bazeaza pe miscarile socio-economico-politice ale realitatii de zi cu zi si nu de ieri de azi, ci dintotdeauna...atata tot ca aia din Roma, Egipt, Mesopotamia antica se loveau de alte chestii(si nu aveau vaccinuri) dar aveau aceasi structura si ierarhie care ne domina pe noi ca specie, de la inceputuri si pana astazi :))

    RăspundețiȘtergere