joi, 25 iulie 2013

"democratie" si ce se vrea ea "a fi"

N-am mai scris de mult timp dar astazi simt nevoia sa o fac, in primul rand pentru ca am vazut atata lume care inca habar n-are de unele notiuni socialo-politice dar simte nevoia sa se bage in seama. Si in al doilea pentru ca ma irita in ultimul timp subcultura asta de masa. Paine si circ, oameni buni, paine si circ. E tare greu sa le explici copiilor tai ca ei vor fi printre aia 20% care nu pun botul la mass media (adica media maselor tradus simplu asa ca sa fie elocvent, pentru marea masa a populatiei). Stiu I'm lucky ca ele au fost de mici expuse ideii de a nu crede in autoritate de orice culoare ar fi ea, ci a gandi si supune propriului filtru de gandire orice actiune si idee. Astfel ca e usor de inteles de ce Freya stie acum despre cateva lucruri care de obicei nu se discuta la varsta lor. Astfel ca in familia noastra nimeni nu va fi supusul nimanui.

Tara asta Olanda ca exemplu luata (monarhie in momentul de fata) nu a fost construita de regina nu stiu care. Nu, ea are o istorie proprie a ei, un popor ce s-a cristalizat in timp, ce a luptat pentru a-si face un loc al lui, un set de traditii, si asta inca de mii de ani. Taramul Olandei fiind locuit inca inainte de romani. Pana si orasul in care locuim se gaseste pe ruinele unor asezaminte romane. Si Olanda a fost Republica pana in 1815 deci nicidecum in timpul Secolului de Aur cand incepe sa fie cunoscuta international. Dar revenind la oile noastre:

Unul dintre motivele pentru care numim astazi diferite forme de guvernamant "democratie" este pentru ca vine din antichitate, din Grecia (evident), unde au inmugurit ideile de egalitate, drepturi ale cetatenilor si asa mai departe inca de acum mii de ani.

Democracy is a form of government in which all eligible citizens participate equally—either directly or through elected representatives—in the proposal, development, and creation of laws. It encompasses social, economic and cultural conditions that enable the free and equal practice of political self-determination.

The term originates from the Greek δημοκρατία (dēmokratía) "rule of the people",[1] which was coined from δῆμος (dêmos) "people" and κράτος (kratos) "power" or "rule" in the 5th century BCE to denote the political systems then existing in Greek city-states, notably Athens; the term is an antonym to ἀριστοκρατία (aristocratie) "rule of an elite".

De aceea nimeni nu ma va convinge vreodata ca eu, vecina mea olandeza, sau un alt locuitor al Planetei luat la intamplare suntem mai prejos decat papa de la Roma, regina "nu stiu care" si altii care se considera superiori in vreun fel. Cine mai vrea sa pupe maini, sa se aseze in genunchi in fata altuia in secolul XXI cand nici macedonenii lui Alexandru cel Mare nu o faceau in fata nimanui (acum 2300 si ceva de ani), e liber sa o faca. E decizia lui, dar sa nu asume ca toti suntem la fel.

De aceea niciodata monarhia nu va fi compatibila cu democratia dintr-un simplu motiv, definitiile lor nu se pupa una cu cealalta. Oricine care traieste intr-o monarhie stie ca in actele oficiale semnatura si diferite clisee de exprimare incep si se termina cu "prin gratia", cu "acceptul majestatii sale" etc etc, cutarica fiind "supusul" acelui cica monarh al tarii, ori asta nu  este egal cu omul liber.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu