joi, 18 august 2011

hippioata si anarhista pana in varful unghiilor

Doua posturi intro zi e deja overdoza. Dar ce sa fac, sunt plina de entuziasm plus nu mai am rabdare sa se faca 5 si sa plec la aeroport. Am realizat o chestie si trebuie sa o scriu pana nu trece senzatia. Aceste doua "caracterizari" de mai sus pot coexista bine merci. Citesc Maya Angelou, si ea care a lucrat in comitetul lui Martin Luther King mi-a revelat pentru a cata oara oare ca m-am nascut in epoca gresita, sau poate nu, caci la 16 ani am prins revolutia si multe alte lucruri interesante pentru o viata de om.

Scriu aici versurile din All Along The Watchtower al lui Jimi Hendrix, pe care vreau sa le pun intr-o poveste pentru ale mele, pana cand le vor intelege ele insele sensul, fiecare in maniera ei proprie:

There must be some kind of way out of here
Said the joker to the thief
Theres too much confusion
I cant get no relief
Businessman they drink my wine
Plow men dig my earth
None will level on the line
Nobody of it is worth

No reason to get excited
The thief he kindly spoke
There are many here among us
Who feel that life is but a joke but uh
But you and I weve been through that
And this is not our fate
So let us not talk falsely now
The hours getting late

All along the watchtower
Princes kept the view
While all the women came and went
Bare-foot servants to, but huh
Outside in the cold distance
A wild cat did growl
Two riders were approachin
And the wind began to howl

All along the watchtower
Hear you sing around the watch
Gotta beware gotta beware I will
Yeah
Ooh baby
All along the watchtower


Cineva pe un site de limba engleza spunea ceva: niciodata ca atunci cantecele nu au avut mai multa substanta si mesaj. Pai daca oamenii de afaceri ne beau vinul :) si oamenii simpli continua sa lucreze pamantul, ceea ce inseamna ca accepta realitatea asa cum e ea :), nu ne ramane decat sa eludam falsitatea vietii. Ceea ce unii privesc ca fiind o parabola crestina, The Joker fiind Isus, care spune: trebuie sa fie o cale de iesire, celui care se poate converti in ultima clipa The Thief, in timp ce Bussimen sunt Discipolii, altii o vad ca pe un protest impotriva nedreptatii sociale, lucru care exista si azi bine merci la fel de rau, poate daca nu si mai rau decat in anul 1967 in care a fost scris cantecul de catre Bob Dylan.

Pe de alta parte Bob Dylan a fost atat de impresionat de interpretarea lui Jimi Hendrix ca pana si el a adoptat-o, desi nu era originalul.

Frumusetea ei consta de fapt in libertatea interpretarii versurilor, fiecare gandind ca a gasit cheia ei. Cateva elemente insa se pot recunoaste in intreaga istorie a omenirii, undeva exista intodeauna un watchtower/turn de observatie :)) si unii dintre noi cauta "calea pentru a patrunde dincolo" cum spune si Jim Morrison sau "a scapa de aici" cum spune Bob Dylan :)).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu