marți, 1 noiembrie 2011

Samhain si Halloween

Citesc uneori niste opinii si raman perplexa, nu atat pentru ca m-ar uimi in sensul de socat, nemaivazut, nemaiintalnit ci pentru ca lumea refuza sa vada mai departe de ambalaj.

Nu o sa incep acum sa explic de-a fir a par ce inseamna Samhainul celtic si Halloweenul modern ca e foarte usor de gasit cu google, de citit macar pe Wikipedia. Ce ma lasa perplexa insa e cumva sectarismul asta modern. Eu sunt crestin, tu esti pagan (da ca exista si asa ceva si nu sunt Satana pe pamant, ci pur si simplu oamenii aia cred in "old ways" si asta e simplu de gasit pe net, pentru cine vrea sa se informeze). Inutil sa spun ca am o buna prietena ce este asa ceva. Plus ca daca macar am citi cate ceva despre toate religiile ne-am mai deschide putin poarta sufletului, si vorba aia ca nu e greu, in generatia mea mai toti am citit Istoria Religiilor de Eliade :).

Demoni, vrajitoare, varcolaci. Ce sinistru poate parea daca cineva le va pronunta cu superioritatea caracteristica atotcunoscatorilor, de care mie una mi-este frica caci denota un om periculos :). Nimeni nu stie totul pe Pamantul asta, nici Einstein nu a stiut totul :). Hai sa le luam pe rand, demonul in sensul lui arhaic e un spirit ce salasluieste in fiecare dintre noi si peste tot, ceva supranatural si de neexplicat, cuvantul fiind unul pur grecesc, venind de la "daimon" si pierzandu-si evident in timp sensul initial.  Vrajitoarele, buhuhuhuhuhuhu, adica alea de au incercat din timpurile stravechi sa transceada? Aici unele sunt bune si isi folosesc "darurile" pentru a ajuta fie la facere (au fost mult prigonite in evul mediu, caci femeia nu-i asa, trebuia sa sufere ca sa aduca pe lume un copil) fie a ajuta la ameliorarea diferitelor boli, fie alte fapte bune. Si vrajitoarele rele ce ii ajutau pe cei care doreau manipularea faptelor si indeplinirea diferitelor scopuri imorale. Insa iarasi cuvantul e folosit numai si numai cu conotatia lui negativa. Varcolacii, aceste creaturi ciudate ce mananca luna cand e eclipsa :)) ador genul asta de idee, ce le mai trecea prin cap oamenilor, super basmele si legendele de demult.  Va aduceti aminte expresia aia cu "ti se ridica parul pe tine de frica"...se vede bine ca parul, acest ingredient natural al corpului omenesc avea si el scopul lui :)). Evident, e la mintea copiilor ca oamenii din acele timpuri nu aveau nici electricitatea asta de face din noapte zi, nici nu stateau cu lampa aprinsa toate serile lungi de iarna. Nici nu stiau provenienta tuturor sunetelor mai pasnice sau mai infricosatoare ale noptilor adanci. Si mai ales nu aveau atatea autostrazi si case si adunari mari de oameni intr-un spatiu restrans ca acum.

Atunci cu totul si cu totul era peisajul in care aveau loc toate aceste fenomene de altfel naturale, dar care pot crea disconfort si omului modern, daramite omului de demult. Demonizarea asta in sensul de "cine nu e cu mine e impotriva mea" e ceva ce a prins. Chiar foarte bine. Sunt agnostica spre crestina as spune, caci Isus insusi era baiatul bun si simplu, ce iubea si prostituata si vamesul, si nu era snobul atotstiutor dintr-un turn de fildes pe care nici macar nu-l poti atinge. Ceea ce biserica institutie i-a furat cu buna stiinta, caci el singur predica ruga pe camp sau acolo unde te afli, atunci cand simti :). Imi place sa repet celor ce se considera crestini :) practicanti sa se intoarca la Sursa si sursa e insasi Isus, nu reguli, nu canoane, el a venit sa desfiinteze legea cea veche, remember ?:)

Cat despre Samhain numai de bine, ca si despre alte traditii pagane care nu sacrifica nici oameni, nici animale, ci doar sarbatoresc o "trecere" de la lumina la intuneric (ala propriu-zis, adica de la soare si luna) si invers, caci celtii au mai multe sarbatori. Una dintre ele fiind chiar Midsummer, cand iarasi se fac focuri pe camp si se sarbatoreste solstitiul de vara.

Ca o vrajitoare ce sunt :) nascuta fiind in noaptea cea mai lunga a anului si ziua cea mai scurta a anului ma simt renascuta odata cu toamna ce se topeste in iarna si cu multitudinea de sarbatori care de mai care pagane transformate in crestine :) ca Sinterklaas (Sf. Nicolae ce aduce daruri copiilor), Mos Craciun (care numai crestin nu e, insa si el aduce daruri copiilor) si altele. Pai mastile fioroase ale colindatorilor romani oare de unde si pana unde se trag? :)) hehe, pacat ca lumea se rezuma la a-si asuma niste opinii bine rumegate si frumos aruncate in eter, fara macar sa stie despre ce e vorba

Un comentariu: