vineri, 30 aprilie 2010

The Tudors

Nimic nu mi se potriveste mai bine in materie de filme decat cele istorice...ador atmosfera aia virila, razboinica, plina de noi cuceriri, de transformari.
De la inceput pot spune ca The Tudors m-a fascinat mai ales prin pasiunea actorilor, prin traspunerea lor intr-un timp atat de indepartat si faptul ca au facut-o impecabil.
Henry Tudor (pana si numele e modern, e usor-de pronuntat in orice limba, e evocator, e fascinant) e interpretat de Jonathan Rhys Meyers. Daca cineva nu l-a apreciat pana acum, daca nu a vazut Bend it like Beckham, Velvet Goldmine sau Matchpoint sau multe altele in care a stralucit la fel de usor ca in The Tudors aici are ocazia sa-l vada etalandu-si la maximum talentele actoricesti.
Exista un alt film(de cinema si nu de televiziune ca The Tudors) destul de recent despre Henry Tudor. Este vorba despre The Other Boleyn Girl unde Henry este interpretat de Eric Bana. Eric este un actor de calibru greu, imi place mult, insa parerea mea ca nu era cel mai potrivit pentru Henry Tudor, si nu pentru ca nu joaca bine sau nu ar fi fost potrivit pentru un rol istoric. Cine stie, poate adevaratul Henry Tudor ar fi fost mai apropiat genului Eric Bana decat Jonathan Rhys Meyers? Totusi raman la parerea mea ca adevaratul Henry nu a fost frumos precum Jonathan, insa a fost mai impulsiv, in genul interpretarii lui, mai ales ca spre sfarsitul vietii o ia razna de tot. A fost un umanist in felul lui, de aceea l-a apreciat atat pe Thomas More si un artist, a scris chiar cantece, si l-a tinut sub aripa sa pe poetul Thomas Wyatt chiar daca acesta se pare ca a fost printre putinii daca nu singurul amant al Anei Boleyn, viitoare sotie a lui Henry.
De fapt filmul reda minunat si atmosfera asta plina de artisti de la curte si inflorirea artelor sub patronajul lui Henry, deschiderea catre noi idei reforme, piesele de teatru din aceea epoca, si nu in ultimul cartile mult pretuite.
Despre Henry as spune ca desi nu a fost un barbat frumos dupa standardele noastre de acum(poate dupa standardele lor era cu totul altceva), ceva fascinant totusi reiese pana si din banalele portrete ale acestuia realizate la diferite varste, un ceva anume care probabil a fascinat la vremea respectiva, cu toata frica de a spune "nu" unui rege.
Imi place mult interpretarea lui Jonathan in sensul ca reda cumva nebunia lui Henry si in acelasi timp clarviziunea lui, inteligenta lui, duritatea lui insa nu cea ieftina, cea care vine din strafunduri, din educatie(mai ales a unui print), din traumele copilariei lui, din insasi esenta epocii respective, plina de tradari, de rasturnari de situatie, de moarte.
Asta e primul post despre The Tudors, iar despre Henry voi mai scrie caci nu am spus inca nimic despre el:))
Specific pentru cei care inca nu au apucat sa vada, sau sa citeasca despre epoca respectiva ca filmul nu reda fidel istoria, o dramatizeaza, caractere din film uneori sunt topite din doua caracatere reale, unele pur si simplu sunt create sub numele unui caracter adevarat, dar insasi faptul ca te duce la sursa, sa citesti sa stii despre cine e vorba, sa afli, e un mare atu, te incita sa inveti pur si simplu Istorie.
Insa linia principala se mentine.
Si nu in ultimul rand, Henry este cel care va separa Biserica Anglicana de cea Catolica, reprezentand o prima miscare puternica in istorie, plus este tatal a trei viitori regi: Edward(acesta moare insa tanar si domnia lui e foarte scurta), Mary si Elizabeth.
Cele doua viitoareregine, fiicele sale, pe care cu pasiune, ba le repudiaza, ba le iubeste, ba este dezamagit de insasi sexul lor vor reprezenta pentru istoria Angliei insa doua momente importante si puncte de reper.
Prima, fiica lui si a Catherinei de Aragon Bloody Mary cum va fi numita mai tarziu va domni peste Anglia cu o mana de fier, reintorcand-o la catolicism si supunand-o unor represiuni sangeroase, de la care i se va trage si denumirea.
A doua, fiica lui si a Anei Boleyn, Elizabeth I va aduce Anglia in perioada ei de glorie, cand aceasta va fi prima putere navala, invingand Invicibila Armada a Spaniei si se va bucura de o inflorire economica si artistica nemaintalinita pana atunci.
Va continua...