miercuri, 25 mai 2011

canale si libertate

Dupa 8 ani de Olanda imi dau seama ca am ajuns sa o iubesc cu toate defectele ei. Canalele Amsterdamului pot explica foarte bine spiritul olandez. La urma urmei starea aia generala de libertate si vant bun la pupa e ceva care face parte din peisaj, precum olandezii cei cu parul ondulat, si daca nu ma credeti va rog sa va uitati in picturi...moda de atunci nu avea ca accesorii de zi cu zi perucile :).

Weekendul trecut petrecut in Amsterdam cu alte cinci fete minunate, m-a facut ciudat sa ma reindragostesc de Olanda. Cred ca din cauza faptului ca am privit-o cu ochi de turist. Aceasi senzatie o aveam pe timpuri cand ma duceam la Sighisoara sau Sibiu :). Aceasi atitudine de turist, vacanta si o anume libertate de care ne e greu sa abuzam in restul timpului.

Uitandu-ma la tablourile Rijksmuseumului, pe care cred ca deja le-am vazut in realitate de vreo 5 ori, am redescoperit farmecul discret al Olandei, ceva care ajung sa cred ca mi se potriveste. Un fel de bucurie de a trai, de a te inconjura de frumos, de a savura tot ce poti savura (natura fiind mai zgarcita cu Nordul Europei).
Pe de alta parte ma intreb cumva in gand :) daca cineva sus acolo care ma iubeste nu s-o fi gandit ca tot imi doream nespus sa traiesc in Danemarca si m-a ascultat insa dandu-mi varianta optima pentru mine, nu degeaba multi scandinavi zic ca Danemarca e Olanda Scandinaviei :). Aceleasi dune, tot Marea Nordului, tot un fel de latini ai nordului, insa cu un aer ceva mai cosmopolit, snob si mai "lasa-ma sa te las".

Jan mi-a zis ca pana una alta savoarea Olandei e data nu neaparat de albastrul de Delft, morile de vant, campurile de lalele, ci de catre abundenta de culturi care s-au amestecat in ea, avand parca aroma mirodeniilor comercializate de secole de catre ei, mari navigatori, aventurieri, descoperitori, pirati si negustori :). Cata dreptate are, nici nu ma mai intreb macar de ce in timp insusi vulcanul meu interior da dovada de lungi pauze de liniste, caci stau si eu si admir cerul in culori pastelate, reprodus de mii de ori pe panze celebre :). Ik hou van Holland ;)!