duminică, 11 septembrie 2011

London here I come

Mai e ceva pana pe 22 septembrie cand o sa pun piciorul pe pamantul Angliei plina de istorie, for the first time in my life. Asa ca sunt cu adrenalina la maxim, culmea pana la The Tudors, nu prea m-a atras nimic din istoria lor. Mi se parea rece si sterila ca din cartile de istorie comunista, unde nimeni nu pusese suflet. Dar, si aici e aici, deodata ca un fulger m-a trasnit acu ceva ani o chestioara, infima pentru multi. Al meu vazand niste machete de vapoare in Amsterdam Cafe in Bucuresti ce zice el: bey astia nici nu s-au chinuit sa gaseasca machete de vase olandeze...pai de ce, zic eu? Pai pentru ca e o diferenta mare de tot intre ele, alea englezesti nu aveau "oglinda", o parte plata in fata vaporului (nu ma intrebati daca e pupa, prora, etc, ca nu le am). De atunci m-a apucat foamea de istoria Angliei, foame cumva "pacalita" de prajiturica numita The Tudors, de altfel foarte vaga pe linia realitatii :)).

Daca a fost ultima saptamana din vacanta copiilor, a fost Belgia. Au fost Ardenii, plini de primitivismul lor si jemenfichismul lor pe care il ador, declar. Nu numai ca am bagat ca nesatula in mine branza de abatie, si bere tot de-acolo, cu un gust de poti sa dai cu tunul si nu gasesti in supermarketurile astea aseptice si fade (desi fac o paranteza in Aldi coane, Aldi-ul ala nemtesc, dar in belgica, gaseai niste branzica de te lingeai pe buze, e asemanatoare celei olandeze da cu arome frate, de afumat, de mirodenii, de toate cele). Sa mai zic ca pe alocuri muscatele rosii atarnate de ferestrele lor mici (spre deosebire de ditamai ferestroaiele olandeze) mi-aduceau aminte de romanica?? Sa mai zic ca piatra era folosita la orice constructie de le dadea un aer asa de demodat si de romantic si de clipa ce a oprit timpul, ca nu se poate ca cineva sa nu se indragosteasca de casutele astea de povesti. Asta pe scurt caci adevarata frumusete este inca in ochiul povestitorului :)) si nu poate fi redata de niste biete cuvinte fara culori.

Ca atare urmeaza Germania, partea de mijloc, cu Hannover, Bremen si muntii Harz :)) in saptamana de vacanta din toamna si posibil Cehia in iarna asta, pentru ca Jan are un bun prieten acolo ce are o pensiune in padurile de langa Praga si tooooot zicem ca ajungem pe la el si nimic :)).